Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Δυο Διεθνή Βραβεία για την Ελλάδα… στο Βατικανό

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, στις 17.30, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στην αίθουσα Magna della Pontificia Università Urbaniana στην πόλη του Βατικανό, η 12η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca.


Tα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, με έδρα εκδηλώσεων το Βατικανό, είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως που προάγουν τον πολιτισμό, τον επιστημονικό και κοινωνικό εθελοντισμό, τις ανθρώπινες αξίες και δίνουν βήμα σε διακεκριμένους νέους στους τομείς τους από όλη την υφήλιο. Η Ελλάδα, με 35μελή αποστολή, ταξίδεψε στη Ρώμη, όπου και φέτος έδωσε το παρών δυναμικά με δύο βραβεύσεις.

Η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος, Βίκυ Μπαφατάκη, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για την χώρα μας οι δυο πρωτιές, Ευαγγελίας Τσουκαλά και Βασίλη Σπανούλη αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι παρούσα παγκοσμίως με αξιόλογες προσωπικότητες και δεν λυγίζει παρά τις αντίξοες συνθήκες που διανύει. Επίσης όλη η εθελοντική ομάδα των Βραβείων περηφανευόμαστε για τα υπόλοιπα βραβεία που προτάθηκαν από Έλληνες, διότι οι νικητές είναι νέοι με σπουδαία επιτεύγματα και απαράμιλλη αγάπη για την χώρα μας».

tsoukala_mol
 H Eυαγγελία Τσουκαλά και ο Dick Mol λαμβάνουν Βραβείο από τον Γερουσιαστή Gaetano Rasi
Η Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά, βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Επιστήμης για την Παλαιοντολογία. Το σπουδαιότερο επίτευγμα της ανασκαφικής ομάδας Τσουκαλά είναι η ανακάλυψη στη Μηλιά Γρεβενών του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα από μαστόδοντα 5,02 μέτρων παγκοσμίως (χαυλιόδοντα από πρόγονο ελέφαντα που ζούσε στην περιοχή), 3.000.000 χρόνων που απέσπασε και το Βραβείο των Ρεκόρ Γκίνες.

Η Ευαγγελία Τσουκαλά δήλωσε: «Το βραβείο Giuseppe Sciacca είναι μεγάλη τιμή. Eίναι σημαντικό για την παλαιοντολογία, για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και για την Ελλάδα. Είμαι αφοσιωμένη στους μαθητές μου, που έχουν συνεισφέρει γι’ αυτή την επιτυχία». Το Βραβείο μοιράστηκε με τον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Dick Mol για το απαράμιλλο εθελοντικό έργο και την προσφορά του στην Παλαιοντολογία. Ο ίδιος ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, να δεχτώ αυτό το διεθνές βραβείο. Δεν είναι σπουδαίο μόνο για την παλαιοντολογία, αλλά και για την ανθρωπότητα. Επίσης, επιδεικνύοντας το παρελθόν, προσελκύουμε νέους ανθρώπους».
spanoulis
Η ανακοίνωνση του Διεθνούς Βραβείου Αθλητισμού για τον Βασίλη Σπανούλη
και το βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής
Το Διεθνές Βραβείο Αθλητισμού κέρδισε ο έλληνας καλαθοσφαιριστής Βασίλης Σπανούλης του οποίου η βράβευση θα γίνει στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου. Μετά την ανακοίνωση του βραβείου του προβλήθηκε βίντεο με δήλωσή του «Καλησπέρα. Είναι τιμή για μένα το 1ο Βραβείο Αθλητισμού. Είμαι περήφανος για τον Βραβείο Sciacca, ένα βραβείο με παγκόσμιο κύρος. Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι μαζί σας στο Βατικανό, αλλά σας περιμένουμε στις 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα στην Ελλάδα».
andraka
Κατερίνα Νίκου, Εκπρόσωπος Γραμματείας, Jack Andraka, Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη
Επίσης, με Ελληνική πρωτοβουλία, έγινε η βράβευση από την Ελληνίδα Γενική γραμματέα, Αρχαιολόγο – Επικοινωνιολόγο, Βίκυ Μπαφατάκη και την Εκπρόσωπο της Γραμματείας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Φιλόλογο Κατερίνα Νίκου στον 16 χρονο αμερικανό ερευνητή Jack Andraka – (HΠΑ) με το Βραβείο Έρευνας & Ανάπτυξης. Μαθητής λυκείου από τις ΗΠΑ, έγινε διάσημος παγκοσμίως για τον αισθητήρα που ανακάλυψε για την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα.
Ο Jack με πρότυπο τον αρχείο έλληνα Ιπποκράτη δήλωσε: «Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος για αυτή την τεράστια τιμή! Ο αισθητήρας αυτός είναι ένα τεστ που κοστίζει 3 σεντς και παίρνει μόλις πέντε λεπτά. Ακόμη μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο και δίνει 100% πιθανότητες ώστε να αποφύγει κανείς τον κίνδυνο, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του HIV και της καρδιοπάθειας». Στον Jack απονεμήθηκε το φωτεινό καράβι του Στέφανου Σουβατζόγλου και εκ μέρους της Ελλάδας παραδόθηκε από την Κατερίνα Νίκου χρυσός κότινος, δημιουργία του Τάσου Θεοδωρακέα.
vitalii
Ο κοσμηματοποιός Τάσος Θεοδωρακέας, ο Πρόεδρος Don Bruno Lima, o 10χρονος Vitalli Nechaiev,
 o Καρδινάλιος Dario Castrillon Hoyos, η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη
και οι παρουσιαστές Valeria Ciardiello & Savino Zaba
Από τον Καρδινάλιο Dario Castrillon Hoyos παρουσία του Προέδρου Don Bruno Lima και της Γενικής Γραμματέως Βίκυς Μπαφατάκη ο εννιάχρονος Vitalii Nechaiev από την Ουκρανία, με το απόλυτο Βραβείο (Premio Assoluto 2013). Ο Vitalii μέχρι τα 3 του χρόνια θεωρούνταν κωφάλαλος και σήμερα είναι μια παγκόσμια διάνοια στην ιστορία, φιλέλληνας και λάτρης της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.

Από τα 9 του χρόνια είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου στο Bohdan Khmelnytskyy και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Cherkasy. Το καράβι σύμβολο των Βραβείων που φιλοτέχνησε ο Έλληνας Σάκης Χειλέλης παρέδωσε στον μικρό Καθηγητή ο Καρδινάλιος Dario Castrillon Hoyos, ενώ ο κοσμηματοποιός Τάσος Θεοδωρακέας παρέδωσε στον Vitalii Nechaiev γλυπτό που δημιούργησε ο ίδιος που συμβολίζει την γνώση.
sutulova
O ηθοποιός Burak Hakki βραβεύει την Ρωσίδα ηθοποιό Olga Sutulova
Ο τούρκος ηθοποιός Burak Hakki βράβευσε την Ρωσίδα ηθοποιός Olga Sutulova, με διεθνή καριέρα, η οποία και στην ταινία του Γ. Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι». Ο Burak Hakki δήλωσε: «Αισθάνομαι καταπληκτικά. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ σήμερα και θα ήθελα να συγχαρώ τους βραβευμένους τόσο της φετινής χρονιάς όσο και των προηγούμενων ετών», ενώ η Ρωσίδα ηθοποιός Olga Sutulova με Ελληνική καταγωγή ανέφερε «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στη Ρώμη για να παραλάβω αυτό το βραβείο, γιατί είναι πολύ σπάνιο για μια ρωσίδα ηθοποιό να παίρνει ένα τα τέτοιο βραβείο. Αυτό επιβεβαιώνει τη στενή σχέση που έχουμε ως χώρα με την ευρωπαϊκή κουλτούρα»
turkson
Ο Πρόεδρος των Βραβείων Don Bruno Lima, οι κοσμηματοποιοί Φώτης και Γιώργος Πονηρός,
οι Καρδινάλιοι Peter Turkson & Dario Castrillon Hoyos, η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη
και η παρουσιάστρια Valeria Ciardiello
Από τον Καρδινάλιο Dario Castrillon Hoyos παρουσία του Προέδρου Don Bruno Lima και της Γενικής Γραμματέως Βίκυς Μπαφατάκη βραβεύτηκε με το Βραβείο Πολιτισμού ο Καρδινάλιος Peter Turkson για το μεγάλο του έργο στον πολιτισμό, την ειρήνη και την ανθρωπότητα. Ο Καρδινάλιος Peter Turkson από την Γκάνα ήταν ο επικρατέστερος πριν από την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκο για τον Παπικό θρόνο.

Το εξαιρετικό εθιμοτυπικό δαχτυλίδι και τον δίσκο που δωρίζουν τα Βραβεία σε Καρδινάλιο δημιούργησαν οι Έλληνες κοσμηματοποιοί Γιώργος και Φώτης Πονηρός, οι οποίοι για δεύτερη χρονιά φιλοτεχνούν κοσμήματα για θρησκευτικούς αξιωματούχους του Βατικανού. Οι γνωστοί έλληνες κοσμηματοποιοί ευαισθητοποιημένοι στο χώρο του εθελοντισμού, δήλωσαν ότι είναι τιμή τους να συμβάλλουν κι εκείνοι με τις δημιουργίες του για ένα τόσο σημαντικό σκοπό που ενώνει την ανθρωπότητα κάτω από την ομπρέλα της προσφοράς και του εθελοντισμού.
Η Φωτεινή Βρύνα, Συντονίστρια Ελλάδας με τον Καθηγητή Migliozzi βραβεύουν τον νεαρό τον νεαρό Nobili στον τομέα της Οικονομίας
Η Συντονίστρια της Ελλάδας, Καθηγήτρια Φωτεινή Βρύνα και ο Καθηγητής Migliozzi παρέδωσαν το Βραβείο στον νικητή στον τομέα της Οικονομίας, τον νεαρό Ιταλό Maurizio Nobili.

Τα Βραβεία Νομικών Επιστημών στην Βουλγάρα – Γαλλίδα Geurgana Lazarova – Dechaux και Μουσικής στην Αλβανίδα με μεγάλη καριέρα στην Ιταλία Elhaida Dani παρέδωσε η Γενική Γραμματέας Bίκυ Μπαφατάκη. Στον Dominic Packulat, στην Γερμανία πήγε το Βραβείο Φωτογραφίας μετά από πρόταση της Αν. Διεθνών Σχέσεων Δώρας Αυγουλίδου.

Την Γενική Γραμματέα και μέλη της αποστολής έντυσε με φορέματα που σχεδίασε ειδικά για την εκδήλωση η σχεδιάστρια μόδας Βάσια Τζοτζοπούλου (Passion Alley)

Τα φετινά βραβεία που έχαιραν εξαιρετικών κριτικών φιλοτέχνησαν πολλοί έλληνες καλλιτέχνες με πρωταγωνιστικό ρόλο του νεαρού Στέφανου Σουβατζόγλου που δημιούργησε 16 Βραβεία που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Οι πανέμορφες δημιουργίες που θα συντροφεύουν τους βραβευμένους ήταν του κοσμηματοποιού Τάσου Θεοδωρακέα, του Γιάννης Σουβατζόγλου, του Σάκη Χειλέλη και της Δήμητρας Λαμπρέτσα, η οποία και δώρισε ένα μπρούντζινο γλυπτό στον Καρδινάλιο Peter Turkson.

Σημαντική η συμβολή των Ελλήνων χορηγών, μεταξύ αυτών η SAMSUNG S.A. και το Κτήμα Βουρβουκέλλη, για τα κρασιά που ευγενικά δώρισε σε όλους τους βραβευμένους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την αρωγή του Δημάρχου Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη, του συγγραφέα – ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη και του Επίσημου Εκπροσώπου Ελλάδας, Μανώλη Αγγελάκα.

Γραφείο Τύπου Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca
www.premiosciacca.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου