Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Αφήνουν την Παιδεία χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση!


Γράφει η Ζένια Πολυδώρου

Μείζον θέμα ανακύπτει από τα σχέδια της κυβέρνησης να αφήσει την Παιδεία χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε μια χρονική στιγμή που το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική εκπαίδευση είναι η υποχρηματοδότηση και ότι αυτό συνεπάγεται, σχεδιάζεται και η χαριστική βολή με το κόψιμο των κοινοτικών πόρων.


Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον ανασχεδιασμό των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Οι πληροφορίες λένε πως στα κυβερνητικά σχέδια συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» και η μεταφορά των πόρων στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας!

Στην εξέλιξη αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο έχει παίξει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εκδηλώνοντας «ιμπεριαλιστικές» τάσεις και επιδιώκοντας να βάλει χέρι στους πόρους που θα στερηθούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας. Αυτό βεβαίως είναι το «φύλο συκής» για να κρυφτεί η πραγματικότητα που αφορά σε άγριο ψηφοθηρικό παιχνίδι κοροϊδίας προς τους ανέργους με τετράμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις και αποδοχές… πείνας. Παίζοντας με την αγωνία των ανέργων στήνουν ένα άθλιο παιχνίδι πολιτικής εκμετάλλευσης και την ίδια ώρα απαξιώνουν ακόμη περισσότερο την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το ελληνικό σχολείο και το ελληνικό πανεπιστήμιο.

Σημειωτέον πως το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» είναι το πρόγραμμα με την υψηλότερη απορροφητικότητα και αναγνωρισιμότητα στην κοινή γνώμη, που σημαίνει πως ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους της συνοχής που θέτει η Ε.Ε και τα κοινοτικά χρήματα πιάνουν τόπο, συμβάλλοντας στην κάλυψη οργανικών αναγκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το «ροκάνισμα» του Προγράμματος λοιπόν θα αφήσει τεράστια κενά και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πως θα καλυφθούν. Αλλά προφανώς δεν τους ενδιαφέρει. Η παιδεία και η εκπαίδευση γίνονται «λεπτομέρεια» και αυτό που αποκτά προτεραιότητα είναι το στήσιμο του νέου πελατειακού κράτους του κ. Βρούτση.

Αλήθεια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γιατί έχει μείνει άφωνη; Γιατί δεν σηκώνει το θέμα; Γιατί δεν υπερασπίζεται το ελληνικό σχολείο;

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου