Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τα δάνεια του Καμίνη προκάλεσαν ζημίες...Τα "γκρίζα" έργα και οι ημέρες του δημάρχου της Αθήνας

Οι παραιτήσεις και οι αποχωρήσεις από το στρατόπεδο Καμίνη έχουν δημιουργήσει ρεκόρ για τον απερχόμενο δήμαρχο, για τον οποίο φαίνεται ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η λεγόμενη «αυλή».


 Όπως αναφέρουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, στο ένθετο ΚΑΛΠΕΣ 14, αυτό υπονοεί ο εσχάτως παραιτηθείς Ηλίας Σάντας, αναφερόμενος σε χειρισμούς που γίνονται και έλλειψη συλλογικότητας.

Χειρισμοί που έχουν ενδιαφέρον φαίνεται όμως ότι έγιναν και στην περίπτωση της ιστορικού Τέχνης Αννας Χατζηγιαννάκη, η οποία είχε υπογράψει την επιστολή προς τη Moody’s, μετά την οποία ήρθε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίεση που δέχτηκε για να υπογράψει την επιστολή ήταν αφόρητη, γεγονός που στη συνέχεια την οδήγησε σε αποχώρηση από την παράταξη Καμίνη.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πριν από την τελευταία αναβάθμιση είχε γίνει υποβάθμιση του δήμου από την κατηγορία «Caa3» (στην οποία επανήλθε μετά την αναβάθμιση) στην κατηγορία «C», η οποία είχε ως αιτιολογία τις συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές (τόκοι και κεφάλαιο) από δάνειο ύψους 29,5 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί με την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας το 2003 και προβλεπόταν να αποπληρωθεί τον Αύγουστο 2010.

Επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, το 2009 είχε ξεκινήσει η αναχρηματοδότηση του δανείου, αλλά με την αλλαγή της δημοτικής Αρχής δεν εκπληρώθηκαν οι όροι της αναχρηματοδότησης. Το δάνειο κατέστη ληξιπρόθεσμο και αναχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών με «καλύτερους όρους», όπως υποστηρίζει η πλευρά Καμίνη, χωρίς ωστόσο ποτέ να δοθούν στοιχεία για αυτούς αλλά και για την επιβάρυνση που υπήρξε από το γεγονός ότι το προηγούμενο δάνειο είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο προς την Αγροτική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΟΡΑ
Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρει η Moody’s, ο Δήμος Αθηναίων πήρε από το Ταμείο Παρακαταθηκών δάνειο 31,5 εκατ. ευρώ, ενώ το δάνειο προς την ΑΤΕ ήταν 29,5 εκατ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμοι τόκοι 675.000 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί μια διαφορά ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, η οποία δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: επιβαρύνθηκε ή όχι ο δήμος από τους χειρισμούς που έγιναν; Γιατί μπορεί ο κ. Καμίνης να ισχυρίζεται ότι πέτυχαν καλύτερους όρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών, αλλά ξεχνά να αναφέρει πόσο τελικά θα κοστίσει το δάνειο στον δήμο και αν προκύπτει κέρδος ή ζημία. Γιατί το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ μόνο κέρδος δεν δείχνει, αλλά ζημία, η οποία μάλιστα δύσκολα μπορεί να καλυφθεί.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου