Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Γιατί οι καπνοβιομηχανίες αγαπούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο;


Η καπνοβιομηχανία – με καπνό ή χωρίς – δεν αλλάζει ποτέ. Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες πάλεψαν με την κυβέρνηση επί δεκαετίες, αλλά τελικά τα παραδοσιακά τσιγάρα υπόκεινται πλέον σε αυστηρές ρυθμίσεις. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μελετά αυτή την περίοδο ένα πακέτο ρυθμίσεων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στα οποία η υγρή νικοτίνη εξατμίζεται με τη θερμότητα, και όχι με το κάψιμο φύλλων καπνού. Μεταξύ άλλων, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξετάζει την απαγόρευση των online πωλήσεων των ηλεκτρονικών τσιγάρων με σκοπό να μειωθούν οι πωλήσεις σε ανήλικους, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και στην απαγόρευση των διαφημίσεων. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Οι συζητήσεις γύρω από τις ρυθμίσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο πραγματοποιούνται τη στιγμή που οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1 δις δολάρια το τρέχον έτος.
Η Bloomberg Industries εκτιμά ότι αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχίσει να επεκτείνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες των παραδοσιακών τσιγάρων έως το 2047. Η εν λόγω πρόβλεψη προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει δέσμη νέων φόρων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Προς το παρόν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπόκεινται στους συνήθεις φόρους επί των πωλήσεων. Αυτό θεωρείται καλό για τον εξής απλό λόγο: Σε ένα κράτος, το 11% των τσιγάρων είναι λαθραία, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Mackinac για τη Δημόσια Πολιτική. Η λέξη «λαθραία» σε αυτή την περίπτωση έχει δύο έννοιες. Περιλαμβάνει τα τσιγάρα που μεταφέρονται παράνομα από τις χώρες με χαμηλότερη φορολογία, καθώς και τα τσιγάρα που δεν είναι αυθεντικά.
«Αν αυξηθεί ο φόρος, τα αποτελέσματα θα είναι αντίστοιχα με εκείνα της απαγόρευσης: Αυξάνεται σημαντικά η δραστηριότητα στη μαύρη αγορά», αναφέρει ο Scott Drenkard, οικονομολόγος του Κέντρου Mackinac.
Στο μεταξύ, η κυκλοφορία των λαθραίων τσιγάρων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και σύμφωνα με το Κέντρο Mackinac αποτελεί ένα ολοένα και πιο σοβαρό ζήτημα.
Συνεπώς οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Και εφόσον η κυβέρνηση δεν τις επιβαρύνει με δέσμη νέων φόρων, θα είναι πρόθυμες να κρατήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μακριά από διαφημιστικές πινακίδες ή διαδικτυακά καταστήματα ή οποιεσδήποτε απαιτήσεις υπάρξουν από τη σχετική νομοθεσία.


Read more: http://rizopoulospost.com/giati-oi-kapnoviomhxanies-agapoyn-to-hlektroniko-tsigaro/#ixzz2qU7jaCIX
Follow us: @RizopoulosPost on Twitter | RizopoulosPost on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου