Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑΕπετειακή έκθεση του Surgeon General των ΗΠΑ

Σαφής η ανάγκη στροφής σε μεθόδους μείωσης της βλάβης από τα προϊόντα καπνού με καύση

Αθήνα 27 Ιανουαρίου 2014


Με σημαντικές επισημάνσεις που ρίχνουν για μια ακόμη φορά άπλετο φως στις επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα δημοσιεύθηκε η Επετειακή Έκθεση των 50 χρόνων του Surgeon General των ΗΠΑ Δρος Μπόρις Λούσνιακ, με τίτλο «Οι συνέπειες του καπνίσματος στην Υγεία».

Η Έκθεση περιγράφει με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από το κάπνισμα, που δεν περιορίζονται στον καρκίνο του πνεύμονα (όπως διαπίστωνε η 1η έκθεση 50 χρόνια πρίν), αλλά υπάρχει σαφής σχέση αιτίου-αιτιατού τόσο για τη δημιουργία καρκινικών όγκων και σε άλλα όργανα (ήπαρ, παχύ έντερο),  όσο και εξίσου επιβαρυντικές ενδείξεις για ύπαρξη μηχανισμών που ευθύνονται και  για τον καρκίνο του μαστού. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία οφείλονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην καύση των παραδοσιακών προϊόντων καπνού (combustible tobacco products).*(1)

Ο Δρ Λούσνιακ αναφέρει πως το 98% των θανάτων που σχετίζονται  με το κάπνισμα οφείλονται στα "προϊόντα καπνού με καύση" (βλ.κυρίως παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά και πούρα, στριφτά τσιγάρα κλπ) και εμμέσως πλην σαφώς ζητά η πολιτική κατά του καπνίσματος να εμπλουτιστεί και με μεθόδους μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα (harm reduction policies), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο αποτελεί ένα λιγότερο επιβλαβές εναλλακτικό προϊόν χωρίς καύση και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην πολιτική καταπολέμησης των συνεπειών του καπνίσματος. Συγχρόνως επισημαίνεται, πως  η συνεισφορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη δημόσια υγεία θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική σ’ ένα περιβάλλον, όπου οι περιορισμοί του συμβατικού τσιγάρου θα είναι συγκεκριμένοι, ενδελεχείς και θα αποβλέπουν στη μείωση της χρήσης του. *(2).

Ο Δρ Λούσνιακ, τέλος, δηλώνει την ανάγκη να εξαλειφθεί η χρήση των προίόντων καπνού με καύση (combustible tobacco products)  και συγχρόνως εκφράζει την ελπίδα και την ευχή σε 50 χρόνια από τώρα να μη χρειαστεί άλλη έκθεση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, και οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα αλλά και οι θάνατοι που αυτό προκαλεί, να αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Ο ΣΕΕΗΤ συντάσσεται με τα ευρήματα της Έκθεσης και εκφράζει με τη σειρά του την ευχή αλλά και την ελπίδα οι επισημάνσεις του Surgeon General των ΗΠΑ να εισακουστούν από τους αρμόδιους.

* (1) The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress. A Report of the Surgeon General. Executive Summary. 2014 U.S." Page 11, Section 3, Paragraph 2: "Throughout this report, the overwhelming harm done to this nation’s health by cigarette smoking is made clear repeatedly. Accumulated data from the past 50 years graphically illustrate the devastating loss of life and the economic waste that have flowed from the manufacture, marketing, sale, and consumption of combustible tobacco products".

* (2) The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress. A Report of the Surgeon General. Executive Summary. 2014 U.S." Page 17, Section11, Paragraph 1: "However, the promotion of electronic cigarettes and other innovative tobacco products is much more likely to be beneficial in an environment where the appeal, accessibility, promotion, and use of cigarettes are being rapidly reduced."
@Copyright 2014

1 σχόλιο:

  1. Πολυ καλογραμμενο αρθρο και μου αρεσει πολυ που εχει πηγες απο τις ερευνες. Ειναι καλο να μαθαινει ο κοσμος τις αληθινες επιπτωσεις του τσιγαρου και ποσο πραγματικα επικυνδυνο ειναι για τον ανθρωπο, καπνιστες και παθητικους. Και εγω σαν χρονιος καπνιστης αποφασισα να το κοψω αλλα ηταν πολυ δυσκολο να το κανω μαχαιρι και ετσι πηγα στο ηλεκτρονικο τσιγαρο. Αγορασα λοιπον ενα απο την altersmoke και δοκιμασα να δω πως θα παει. Ειδα τεραστια διαφορα και θεμα υγιειας και θεμα ιγιεινης. Και για να κοψει καποιος τελειως το καπνισμα ολων των μορφων ειναι πολυ πιο ευκολο να το κανει μεσω ατμισματος παρα μεσω παραδοσιακου καπνισματος και μιλαω απο πρωτο χερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή