Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Τί κρύβει ο έντονος διχασμός των ευρωπαϊκών φορέων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας χαράζει δική της πορεία όσον αφορά το μέλλον του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αγνοώντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψήφισε υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Συγκεκριμένα, τάσσεται κατά του εναλλακτικού αυτού τρόπου καπνίσματος και όχι για λόγους υγείας, όπως όλοι θα περιμέναμε.


Με αποφασιστικότητα η Επιτροπή φαίνεται ότι θέλει να αναιρέσει τους ευρώ-βουλευτές και να καταργήσει μια για πάντα το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι διατάξεις που εμπεριέχονται μέσα στην πρόταση της ή καθιστούν απρόσιτη την τιμή του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή δυσκολεύουν σε παράλογο βαθμό την κατασκευή του.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούν να ενταχθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα είδη καπνού, έτσι ώστε να μπορεί να του επιβληθεί και η ανάλογη φορολογία. Με τον τρόπο αυτό, η τιμή του θα αυξηθεί κατακόρυφα φέρνοντας πίσω τα χρήματα που θα χανόντουσαν από τους κανονικούς καπνιστές. Επίσης, θέλουν να καταργηθούν τα φίλτρα πολλαπλής χρήσης που ξαναγεμίζονται και να αντικατασταθούν από φίλτρα μιας χρήσης αυξάνοντας τα έξοδα του εναλλακτικού καπνιστή. Αρνητικοί είναι και απέναντι στην ευελιξία του καπνιστή να διαλέγει ανάμεσα από διαφορετικές γεύσεις καθιστώντας μία ως μοναδική. Τέλος, ζητούν να μπει ανώτατο όριο περιεκτικότητας νικοτίνης ανά φίλτρο τα 10 mg/ml, ποσοστό που αντιστοιχεί σʼ ένα ελαφρύ τσιγάρο, αναγκάζοντας εκείνους που έχουν ανάγκη από μεγαλύτερα ποσοστά νικοτίνης να εγκαταλείψουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και να γυρίσουν πίσω στο παραδοσιακό κάπνισμα.

Είναι φανερό ότι οι θέσεις που διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας στοχεύουν όχι στην καλύτερη υγεία των Ευρωπαίων, αλλά στην τσέπη τους. Αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση να ενταχθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα φαρμακευτικά προϊόντα, επιτρέποντας έτσι την ελεύθερη διακίνηση του, η Επιτροπή Υγείας ψάχνει από που θα βγουν τα χρήματα. Με αυτό τον τρόπο, βάζει πάλι στο παιχνίδι το κανονικό τσιγάρο που είναι αίτιο για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και αφήνει σε δεύτερη μοίρα τη μόνη λιγότερο επιβλαβή λύση.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου