Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

Για δεύτερη φορά στον Άρη η NASA


Η NASA μετρά αντίστροφα για τη δεύτερη της αποστολή στον πλανήτη Άρη μιας και από τη Δευτέρα, το σκάφος MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) θα έχει 28 ημέρες στη διάθεση του για να καταφέρει να εκτοξευθεί. Το περιθώριο των 28 ημερών σχετίζεται με τις ευνοϊκές θέσεις του πλανήτη για διαστημικές αποστολές από τη Γη.


Το μη επανδρωμένο σκάφος μεταφέρει κάμερες και φασματοσκόπια ώστες να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εργασίες γύρω από την τροχιά του Άρη. Το συνολικό βάρος του MAVEN μαζί με τα αναγκαία καύσιμα είναι τουλάχιστον 2.500 κιλά, ενώ η αποστολή που θα κρατήσει έναν «γήινο» χρόνο από τη στιγμή που το σκάφος θα μπει στην τροχιά του Άρη, θα κοστίσει στην NASA παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Το έργο της αποστολής θα είναι να μελετήσει τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του κόκκινου πλανήτη όπως και τις επιδράσεις της ηλιακής δραστηριότητας. Ο σκοπός είναι τα νέα δεδομένα να οδηγήσουν σε πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα σχετικά με την ιστορία του πλανήτη, το κλίμα του, την ύπαρξη αποθεμάτων νερού και το ενδεχόμενο ο Άρης να ήταν φιλόξενος σε μικροβιακές μορφές ζωής στο παρελθόν.

Πάντως ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία της γνώσης του διαστήματος εντείνεται καθώς όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να μπουν στο «παιχνίδι». Παράδειγμα αποτελεί η επιτυχημένη εκτόξευση της ινδικής αποστολής στον Άρη πριν από λίγες βδομάδες. Η αποστολή είναι απόλυτα κρίσιμη για τη NASA, αν θέλει να αποδείξει πως συνεχίζει να είναι η πιο εξελιγμένη και ισχυρή διαστημική υπηρεσία στον κόσμο, καθώς παρά τον ανταγωνισμό το MAVEN είναι η μόνη αποστολή στον Άρη που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2020 από τη NASA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου