Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Χρυσώνουν το χάπι


Σκληρό ροκ επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ -κυρίως από την επαρχία- συνεχίζουν να εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις στον νέο νόμο που αφορά στον φόρο ακινήτων.

Μετά την «ανταρσία» της Θεοδώρας Τζάκρη, κρύος ιδρώτας λούζει κυβερνητικά στελέχη, αφού στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια ελιγμών στο Κοινοβούλιο, από τη στιγμή που υπάρχει πλέον μια εύθραυστη πλειοψηφία. Η ψήφιση του καινούργιου φόρου ακινήτων μπορεί να προκαλέσει νέο σχηματισμό δυνάμεων με δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα, καθώς το σενάριο πρόωρων εκλογών θα βάλει… δυναμίτη στις προσπάθειες να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση.

Από την πρώτη στιγμή η τρόικα ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να σταματήσει η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την απόδοση του νέου φόρου ακινήτων, τον οποίο έχει μετατρέψει σε σημαία του το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια που κάνει να κατευνάσει την οργή των πολιτών για τη φορο-καταιγίδα των τελευταίων δύο ετών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει διευκρινίσει πως θα υπάρξει μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την ανακούφιση «ευαίσθητων» κοινωνικών ομάδων, ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη φορολόγηση περιουσίας, η οποία αντιμετωπίζεται από πολλούς βουλευτές ως... κόκκινη γραμμή για την επανεκλογή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προτεινόμενη διάταξη για τον φόρο στα αγροτεμάχια, ο οποίος απεσύρθη εν μία νυκτί. Οι αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο είναι συνεχείς, με το Υπουργείο Οικονομικών να προσπαθεί μάταια να αμβλύνει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών των δύο παρατάξεων.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με κλιμάκια στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποφασίστηκαν αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπως και η μετονομασία του φόρου. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, αναμένεται να λάβουν σήμερα το σχέδιο με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να κάνουν τις τελικές παρατηρήσεις τους.

Τα σενάρια

Πηγές μέσα από το υπουργείο χαρακτηρίζουν πιο προοδευτικό το νέο φόρο, με βασική λογική τη σύνδεση της φορολογικής επιβάρυνσης με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι την επιβολή φόρου σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα προβλέπεται ελάχιστος φόρος ανά τετραγωνικό για κάθε κτίσμα, με απώτερο στόχο των αλλαγών την ελάφρυνση των αγροτικών ακινήτων.

Πάντως, σενάρια που κάνουν λόγο τόσο για διατήρηση του ΦΠΑ όσο και για ύπαρξη αφορολογήτου στο νέο φόρο δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικά στελέχη. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο στη νέα του μορφή έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

«Να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας»

Εν τω μεταξύ νέες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κασσής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το νέο φόρο ακινήτων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε στη διάρκεια δηλώσεών του σε πρωινή εκπομπή:

«Θα μου πουν ότι θα ρίξω την κυβέρνηση και θα πάω να ψηφίζω ό,τι να 'ναι; Να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας, κατ' αυτή τη λογική».

Παράλληλα, ο Μιχάλης Κασσής εξέφρασε την αντίθεση του και στην άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που ζητάει η Τρόικα.

«Είναι δυνατόν να ψηφίζεις άρση των πλειστηριασμών, αυτή την εποχή που ο άλλος έχει χάσει τα εισοδήματά του, έχει μείνει άνεργος, έχει πάρει ένα δάνειο πριν από 4-5 χρόνια και σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί και θα πας να του πεις σου παίρνω το σπίτι;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου